Hoe bescherm je jezelf tegen de hitte?

Hoewel de zomer voor velen ontspanning en rust met zich meebrengt, gaat het de laatste jaren ook gepaard met extreme hitte. Ook België blijft niet gespaard van hittegolven - we hebben dit jaar zelfs opnieuw het hitterecord verbroken. Vermoedelijk zal ook volgend jaar een nieuwe “warmste dag van het jaar” worden gemeten, door de aanhoudende opwarming van de aarde. Jammer genoeg gaat die hitte ook gepaard met heel wat gezondheidsrisico’s. In dit artikel geven we daarom de beste tips om jezelf te beschermen tegen hitte. 

Welk effect heeft hitte op het menselijk lichaam?

Hitte heeft een opmerkelijk effect op de menselijke fysiologie. Een van de belangrijkste reacties van ons lichaam op oververhitting is transpiratie. Beter bekend als zweten, dus. Wanneer we zweten, schakelen we eigenlijk het koelmechanisme van ons lichaam in. Zweet verdampt namelijk op onze huid, waardoor onze lichaamstemperatuur zakt. Maar zodra er sprake is van extreem hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, wordt ons koelmechanisme jammer genoeg minder effectief.

Doordat we minder afkoelen, ervaren we meteen ook potentieel allerhande ongemakken. Denk maar aan hoofdpijn, uitputting, duizeligheid en lichte misselijkheid of het uitblijven van een hongergevoel. In sommige gevallen kan dit zelfs levensbedreigend zijn, zoals bij een hitteberoerte. In het laatste geval verhoogt onze lichaamstemperatuur drastisch tot 40°C of zelfs nog hoger, waardoor je lichaam het kan begeven. Vooral mensen met hartproblemen moeten extra waakzaam zijn tijdens hittegolven, want zij lopen een verhoogd risico.

Hitte gaat daarnaast vaak gepaard met overmatig zweten, wat tot uitdroging kan leiden. Transpireren staat namelijk gelijk aan het verliezen van vocht. Wanneer dit aanhoudt, loop je het risico op dehydratie. Symptomen hiervan zijn dorst, minder vaak urineren (en donkere urine indien men wel gaat), duizeligheid, vermoeidheid en verwarring. Oudere mensen lopen het meest risico om hier last van te krijgen.

5 tips om jezelf tegen hitte te beschermen

Je kan jezelf (en anderen) gelukkig perfect beschermen tegen de hitte. Volg je deze 5 tips, dan verlaag je het risico op negatieve effecten van de hitte enorm.

  1. Hydrateer. Voldoende water drinken is sowieso belangrijk voor je lichaam, maar op warme dagen een absolute noodzaak. Water is cruciaal om uitdroging te vermijden. Beperk daarnaast de inname van alcohol en cafeïne, want hierdoor ga je nog meer uitdrogen.
  2. Draag koele kleding dragen. Draag lichte, loszittende en ademende kleding - bij voorkeur van natuurlijke materialen zoals katoen, die de lichaamswarmte helpen reguleren. Strakke kleding gaat het lichaam sneller doen opwarmen en zorgt voor meer transpiratie. En dus ook meer kans op uitdroging.
  3. Bescherm je huid (en hoofd) tegen de zon. Ga je naar buiten? Dan doe je dat best niet zonder zonnecrème. We raden standaard factor 50 aan voor de beste bescherming, zeker voor kinderen, ouderen en mensen met een gevoelige huid. Daarnaast draag je ook best een hoed en zonnebril.
  4. Blijf zoveel mogelijk binnen. Tijdens de heetste uren van de dag (meestal tussen 12:00-16:00) doe je er goed aan om binnen te blijven. Zorg ervoor dat je de hitte buiten houdt, want een koele omgeving is op zulke dagen een gezonde omgeving. Hou ramen en deuren dicht en sluit gordijnen of rolluiken. Indien mogelijk stem je jouw dagplanning hier zelfs op af en plan je enkel ‘s ochtends of ‘s avonds een activiteit. Moet je overdag toch naar buiten? Dan vertoef je best in de schaduw.
  5. Rust regelmatig. Neem vaker pauzes om je lichaam voldoende te laten rusten. Een hittegolf vraagt sowieso meer van je lichaam dan op gewone dagen, waardoor het dus ook meer hersteltijd nodig heeft.

Wil je graag meer info omtrent bescherming tijdens een hittegolf? Twijfel je nog over zonneproducten? Je apotheker staat voor je klaar! Kom gerust langs of neem contact op met ons, wij helpen je graag verder met persoonlijk advies.